Rezervacija

SKANDINAVIJA VELIKA TURA - 20 dana

CIJENA: 15990.00 Kuna
SKANDINAVIJA VELIKA TURA - 20 dana


DATUM POLASKA: Nedjelja, 05 Kolovoz 2018

20 dana autobusom i brodom

Danska – Švedska – Norveška – Finska

05.08.-24.08.2018.

 

Norveški fjordovi –Nordkap – Laponija – Lofoti – finska jezera - glavni gradovi

PROGRAM PUTOVANJA
CIJENE PUTOVANJA
GALERIJA SLIKA

1. dan  ZAGREB - NÜRNBERG

Polazak autobusa iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, peroni 502-506 u 05:30 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Austriju i dalje Njemačkom uz kraće zaustavljanje putem. Dolazak u Nürnberg u poslijepodnevnim satima. Razgled grada: utvrda Kaiserburg - kuća Albrechta Dürera - Gradska vijećnica - crkva sv. Seebalda - crkva Frauenkirche i glavni gradski trg poznat po božićnom sajmu – Lorenzkirche - gradske zidine. Slobodno vrijeme u gradskom središtu. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

2. dan  NÜRNBERG – POTSDAM - ROSTOCK

Doručak. Vožnja kroz Franačku prema sjeveru i dalje prema području Brandenburga. Posjet Potsdamu, sjedištu Brandenburga i nekadašnjeg sjaja moći dinastije Hohenzollern. Potsdam je slikovito smješten usred jezera i rijeka i uz brojne vile i palače. Razgled grada: parkovi i dvorci Friedricha II - Novi dvorac - dvorac Sansoucci - parkovi s poznatim nasadima vinove loze - botanički vrt – Orangerie - holandska četvrt -potsdamska Brandenburška vrata. Put nastavljamo prema području jezera Mecklenburg - Vorpommerna i dolazimo u veliku njemačku baltičku luku Rostock. Panoramska vožnja gradskim središtem luke koja je nekad bila važna za trgovinu sa Skandinavijom. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

3. dan  ROSTOCK – GEDSER – KOPENHAGEN

Doručak. Ukrcaj na brod i dvosatna plovidba Baltičkim morem prema najjužnijoj točki Danske, luci Gedser na danskom otoku Falster. Na brodu je restoran, cafe i tax free shopovi. Naše putovanje Skandinavijom započinje vožnjom od otoka Falstera do najvećeg danskog otoka Sjellanda, otoci su međusobno povezani mostovima. Dolazak u Kopenhagen, najveći grad Skandinavije i razgled grada autobusom i pješice: glavni trg s gradskom vijećnicom – Tivoli - dvorac Christiansborg gdje je i sjedište danskog Parlamenta - vrt Kraljevske knjižnice - dvorac Amalienborg - Mramorna crkva - Mala Sirena, simbol Kopenhagena. Slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju ili posjete muzejima. Smještaj u u hotel u Kopenhagenu/okolici. Noćenje.

 

4. dan  KOPENHAGEN - MOST ÖRESUND – LUND – JEZERO VÄTTERN - LINKÖPING

Doručak. Put nastavljamo jedinstvenim doživljajem: vožnjom preko mosta Öresund koji spaja Dansku i Švedsku preko morskog tjesnaca! Most je dugačak 7845 m, a pristupni je put tunel koji jednim dijelom ide ispod mora. Prijelazom mosta dolazimo u južnu Švedsku i grad Malmö, jedan od najvećih švedskih gradova. Nakon kratke vožnje smo u Lundu. Lund je nekada bio jedno od najvećih vjerskih središta Skandinavije, a katedrala iz 12.stoljeća jedna je od najpoznatijih crkvi sjevera Europe u kojoj su krunjeni i rani vladari Sjevera. Danas je grad s poznatim uglednim sveučilištem. Posjet gradskom središtu i lijepom parku oko katedrale. Vožnja kroz predivne švedske krajolike započinje širokim poljima najjužnije švedske pokrajine Skane i nastavlja se prvim velikim crnogoričnim šumama i jezerima Smalanda. Vrlo duboki utisak ostavlju prirodne ljepote i ogromne dimenzije Švedske, jedne je od najvećih zemalja Europe. Dolazak na obale jezera Vättern, drugog najvećeg jezera Švedske koje svojom velikom površinom podsjeća na more. Posjet ljupkom mjestašcu Gränna s tipičnim drvenim kućama i poznatom po izradi omiljenog slatkiša - slatkih štapića s okusom peperminta. Jezero presjeca Götta kanal, jedinstveni građevinski poduhvat 19.stoljeća koji je povezao dvije švedske baltičke obale i omogućio promet vodenim putevima kroz unutrašnjost. Posjet mjestu Vadstena, vezanom za sveticu zaštitnicu Švedske sv. Birgit i rane švedske kraljeve. Šetnja promenadom uz obalu jezera do crkve s relikvijama sv. Birgit i renesansnog dvorca Gustava Vase. Smještaj u hotel u Linköpingu, središtu provincije Östergotland. Noćenje.

 

5. dan  LINKÖPING – STOCKHOLM - BROD

Doručak. Kratka vožnja prema Stockholmu. Panoramska vožnja dijelom gradskog središta i zaustavljanje ispred Gradske vijećnice. S panoramske terase pruža se pogled kao na dlanu na povijesno središte Stockholma. Razgled Stockholma, grada slikovitog položaja na 14 otoka Baltičkog mora i jezera Mälaren: četvrt muzeja Djurgarden - stari grad Gamla Stan - Kraljevska palača – Katedrala - trg Stortorget – opera - otok Riddarholmen – Parlament - palače otmjenog šetališta Strandvagen. Slobodno vrijeme za posjet muzejima, šetnju glavnom ulicom Drottninggatan, kupovinu švedskih suvenira npr. drvenih konjića iz Dalarne ili staklenih predmeta. Ukrcaj na brod u ranim večernjim satima i smještaj u kabine. Veliki putnički brodovi koji plove Baltikom između Švedske i Finske nude niz sadržaja: brojne restorane, tax free trgovine, kockarnice, glazbu za ples. No najveća su atrakcije tisuće otoka i njihove prirodne ljepote dok brod polako plovi među otocima stockholmskog arhipelaga. Plovidba uz stotine otoka Baltičkog mora jedna je je od najljepših brodskih vožnji sjevernim morima! Noćenje u kabinama na brodu.

 

6. dan  BROD – HELSINKI – ZEMLJA TISUĆU JEZERA

Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u jutarnjim satima. Razgled glavnog grada Finske: trg Senata s luteranskom katedralom - pravoslavna katedrala Uspenski – tržnica - šetalište Esplanade – Parlament - sala Finlandia – Opera - Olimpijski stadion - spomenik Sibeliusu - čudesna crkva u stijeni. Slobodno vrijeme za šetnju glavnom ulicom, kupovinu suvenira na zanimljivoj tržnici ili predmeta finskog dizajna i mode u glavnoj ulici. Poslijepodne nastavljamo putovanje prema području finskih jezera. U stvarnosti Finska ima više od 188.000 većih jezera! Nezaboravni krajolici ogromnih jezera, gustih šuma, drvenih kućica uz obale jezera i riječnih tokova ostavljaju veliki utisak na posjetioce. Smještaj u hotel u središtu područja velikih finskih jezera. Noćenje.

 

7. dan  ZEMLJA TISUĆU JEZERA - OULU – ROVANIEMI

Doručak. Nastavak vožnje kroz zemlju tisuća jezera uz zaustavljanja putem i kroz prekrasne jezerske krajolike. Posjet gradu Oulu, domu Nokie. Razgled gradskog središta s vrlo živopisnom tržnicom i gradskom vijećnicom. Grad je slikovito smješten na ušću rijeke u Baltičko more i zaklonjen otocima. Prijelazom mosta preko najduže finske rijeke Kemijoki ulazimo na područje krajnjeg sjevera. Dolaskom do kraja Botnijskog zaljeva napuštamo obalnu cestu i krećemo u divlju rijetko naseljenu unutrašnjost i otkrivamo neodoljivu ljepotu dalekog sjevera. Ogromne rijeke bogate ribom s velikim brzacima i rijetkim ribičima, guste šume i prva stada sobova na našem putu prate nas na putu. Vožnju nastavljamo do obližnjeg Rovaniemija, grada koji je gradio i slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Smještaj u hotel u Rovaniemiju. Noćenje.

 

8. dan  ROVANIEMI – SELO DJEDA BOŽIĆNJAKA – POLARNI KRUG - SAARISELKÄ

Doručak. Posjet selu djeda Božićnjaka, koje se nalazi na crti sjevernog polarnog kruga. U poštanskom uredu možete poslati čestitke koje će doći na Božić, kupiti tipične suvenire, fotografirati se s Djedom Božićnjakom i njegovim pomoćnicima. Svaki se posjetilac na ovom mjestu vrati u doba svog djetinjstva! U nastavku putovanja vozimo se područjem sjevernog polarnog kruga. Na našem putu sve češće viđamo sobove, a zanimljivo je i promatrati kako se velike i guste šume smanjuju i pretvaraju u tundru. Tipična vegetacija tundre je mahovina i različite vrste bobica, od kojih su najpoznatije žute arktičke bobice od kojih Finci rade marmeladu i liker. Zaustavljanje na vrlo zanimljivim mjestima uz velika jezera sjevera i autentične drvene kolibe. Vožnja rubnim područjem nacionalnog parka Urho Kekkonen gdje se u Tankavari u rijeci nekad ispiralo zlato. Smještaj u hotel u Saariselki,središtu zimskih sportova usred prekrasnih prirodnih ljepota. Noćenje.

 

 

9. dan  SAARISELKÄ –JEZERO INARI – KARASJOK – NORDKAP

Doručak. Posjet jezeru Inari, jednom od najvećih finskih jezera (poznatom iz križaljki). Veliko finsko jezero sa stotinama otočića i stijena vrlo je slikovito i okruženo nomadskim područjem uzgajivača stada sobova. Nastavak vožnje kroz romantične sjeverne krajolike do Karigasnijemija i ulazak u Norvešku. Zaustavljanje u Karasjoku, sjedištu parlamenta Sami naroda, podignutom u obliku šatora. Karasjok je središte norveške Laponije. Posjet Sapmi parku (uključena ulaznica) gdje ćete na jednom mjestu moći vidjeti tradicionalne nastambe, način života, narodne nošnje i obrte Sami naroda – nomadskih stanovnika dalekog Sjevera. Vožnja uz obalu Olderfjorda uz plaže dalekog sjevera, te dalje uz obale Porsangerfjorda, jednog od najvećih sjevernih norveških fjordova. Dolazimo do otoka Mageroya koji je povezan tunelom ispod mora s kopnom. Vožnja kroz otok obrastao mahovinom i s brojnim malim jezercima do stijene Nordkapa. (ulaznica za Nordkap centar uključena je u cijenu putovanja). U centru na stijeni nalazi se poštanski ured, kapelica, suvenirnica i panoramsko kino - no najveći je doživljaj naći se ispod simbola Nordkapa - zemaljske kugle. Čudesan je osjećaj kad između Vas i Sjevernog pola više nema čvrstog kopna - došli smo na najsjeverniju točku dalekog sjevera! Smještaj u hotel na otoku Mageroya. Noćenje.

 

10. dan OTOK MAGEROYA – NORVEŠKA LAPONIJA - ALTA

Doručak. Posjet glavnom gradu otoka Mageroya Honningsvagu, najsjevernijem gradu na svijetu. Ljudi ovdje žive cijelu godinu i mali gradić ima sve sadržaje potrebne za život u svim vremenskim prilikama. Vožnja uz plaže dalekog sjevera - zaustaviti ćemo se na jednoj od plaža gdje možete izgraditi „kamene piramide želja“ i posjetiti radionicu srebrnog nakita. Preko nacionalnog parka i divlje visoravni Sennaland dolazimo na područje Altafjorda. Alta je mjesto s najstarijim slikarijama na stijeni na sjeveru Europe koje su pod zaštitom Unesca, posjet muzeju (uključena ulaznica za muzej i park sa stijenama), a nedavno dovršena Polarna katedrala svjetlosti je nova znamenitost grada. Smještaj u hotel u Alti. Noćenje.

 

11. dan   ALTA – SJEVERNI FJORDOVI NORVEŠKE – OTOCI VESTERALA

Doručak. Nastavak putovanja uz obalu Lyngenfjorda, zaljeve i vodopade uz zaustavljanje na najljepšim panoramskim točkama. Vožnja preko visoravni Gratangsfjellet uz smaragdnozelene vodopade i prekrasnu prirodu uz obalu Ofotsfjorda. Putem ćemo vidjeti i zaustaviti se kod spomen obilježja velikih bitaka iz 2. svjetskog rata, vezanih za bitku za Narvik, jednu od najvećih pomorskih bitaka 2.svjetskog rata. Zaustavljanje na vidikovcu uz morski tjesnac i most Tjeldsund koji razdavaja otoke Vesterala od kopna. Dolazak na otok Hinoya, najveći od Vesteralskih otoka. Ovo su otoci ribara i lovaca na kitove. Smještaj u hotel u Harstadu, glavnom gradu Vesteralskog otočja. Noćenje.

 

12. dan   VESTERALI – LOFOTSKO OTOČJE –BROD - BODÖ

Doručak. Vožnja preko mostova dovodi nas do Lofotskog otočja i najvećeg otoka Austvagoy. Lofotsko otočje jedno je od najljepših mjesta sjevera Europe. Veličanstveni otočni krajolici u dužini od preko 100 km s povezanim otočićima, tunelima ispod mora, ribarskim drvenim kućicama i omiljenim fotografskim motivom sušenja bakalara čine boravak na Lofotima nezaboravnim. Zahvaljujući blagoj klimi i izlovu bakalara Lofoti predstavljaju u svojim krajolicima jedan od najpoznatijih fotografskih motiva sjevera. Turu po otoku započinjemo posjetom glavnom gradu Svolvaeru i nastavljamo prema „Veneciji Lofota“ Henningsvaeru slikovitom ribarskom mjestu na nekoliko povezanih otoka s kanalima. Tunelom ispod mora dolazimo na slijedeći otok Vestvagoy gdje su pronađeni tragovi brojnih vikinških naselja. Prijelaz mostom na otok Flakstadoya i posjet najpoznatijoj pješčanoj plaži otočja u Rambergu. Kilometar dugačka plaža s finim bijelim pijeskom ostavlja dojam kao da smo na južnim morima! Razgled Lofota nastavljamo odlaskom prema južnom dijelu Lofotskog otočja i otoku Moskenesoya. Zaustavljanje kod mjesta Reine, najljepšeg sela Norveške na tri otočića povezana mostovima. Ukrcaj na brod u ribarskoj luci Moskenes i plovidba prema čvrstom kopnu i gradu Bodo, poznatom po odlasku na sjeverne ekspedicije. Bodo je drugi najveći grad sjeverne Norveške. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

13. dan BODÖ – FAUSKE – CENTAR POLARNOG KRUGA - MOSJOEN - STIKLESTAD - STEINKJER

Doručak. Dolazak u mjestu Fauske na obali Saltfjorda poznatom po norveškom mramoru. Nastavak puta područjem na kojem su borbe 2. svjetskog rata ostavile svoj trag, posjet jednom od vojnih groblja zarobljenika koji su gradili polarne ceste i željeznice. Vožnja prema visoravni surove ljepote Saltfjelet i ledenjaku Svartisen. Posjet centru sjevernog polarnog kruga, ovdje se možete fotografirati na crti izlaska iz područja sjevernog polarnog kruga. Put se nastavlja preko Mo I Rane, ishodišta polarnih ekspedicija na daleki sjever. Kroz područje Korgfjelleta koje jako podsjeća na Alpe dolazimo do gradića Mosjoen – jednog od najljepših gradova drvenih kuća u Skandinaviji. Gradić je na obali Vefsnesfjorda i očuvao je brojne drvene ukrašene kuće u zaštićenoj gradskoj jezgri. Zaustavljanje na „Vratima sjeverne Norveške“ s centrom za posjetioce i suvenirnicom. Put se nastavlja vožnjom uz Snasavatnet, šesto najveće jezero Norveške i uz dolinu Namdalen uz rijeke bogate lososima, impresivne stjenovite fjelove i guste šume. Posjet povijesnom mjestu Stiklstad u kojem je završila vikinška era kad je sv.Olav pao u borbi za uvođenje kršćanske vjere u Skandinaviju. Na mjestu najvažnije bitke vikinške povijesti nalazi se muzej, pozornica, etno park i veliki kip sv. Olava. Smještaj u hotel u Steinkjeru. Noćenje.

 

14. dan STEINKJER – TRONDHEIM - ANDALSNES

Doručak. Nastavak putovanja prema Trondheimu. Razgled Trondheima, trećeg najvećeg grada i povijesnog središta Norveške: katedrala Nidaros, glavna norveška crkva – stara luka – glavni trg Torvet – stare trgovačke kuće. Ovo je grad do kojeg je vodio hodočasnički put na grob sv. Olava i jedno od prvih središta kršćanstva u Skandinaviji. Kroz stjenovite krajolike južnog Trondelaga i visoravni Dovrefjell dolazimo do područja Romsdalen i zapadnih norveških fjordova. Smještaj u hotel u Andalsnesu, na slikovitom položaju u fjordu. Mjesto posjećuju veliki brodovi za krstarenja i tu je Norveški muzej planinarstva. Noćenje

 

15. dan ANDALSNES - TROLOVA CESTA - GEIRANGERFJORD – LEDENJAK JOSTEDALSBREEN – SOGNEFJORD KRALJ FJORDOVA

Doručak. Vožnja poznatom planinskom Trolovom cestom, uz vodopade i predivnu panoramu. Zaustavljanje na vrhu puta uz vodopade i centar za posjetioce, uz mogućnost šetnje panoramskim terasama i mostovima. Brojni vodopadi, potočići, ostaci snijega i ledenjaka čine ljepotu ovog krajolika. Prijelaz Storfjorda brodom. Dolazak na obalu poznatog Geirangerfjorda. Brojne usamljene farme i slapovi poetičnih imena obilježja su ovog najpoznatijeg među norveškim fjordovima. Ukrcaj na brod i plovidba ovim najpoznatijim fjordom Norveške uz slapove romantičnih imena kao što je „Nevjestin veo“ i „Sedam sestara“ i pogledom na usamljene farme iznad fjordova. Iskrcaj s broda. Nastavak puta pored jezera kod mjesta Skei uz zaustavljanje kod jezera i mogućnost kupovine suvenira. Tu ćemo se odvojiti putem do rubnog dijela ledenjaka Jostedalsbreen. Zaustavljanje ispod ledenjaka i plavog jezera, odvojka Boyabreena. Mogućnost za šetnju ispod ledenjaka. Dolazimo do obale „kralja fjordova“ Sognefjorda, najdužeg fjorda Norveške koji se dužinom od preko 200 km proteže duboko u unutrašnjost. Smještaj u hotel u Sogndalu. Noćenje.

 

16. dan SOGNEFJORD – BERGEN – HARDANGERFJORD VOĆNJAK NORVEŠKE

Doručak. Prijelaz Sognefjorda brodom između Helle i Vangsnesa. Vožnju nastavljamo kroz planinsku visoravan Vikafjell. Zaustavljanje uz veliki slap u blizini Vossa. Put se nastavlja kroz slikovito područje Hordalanda do Bergena. Razgled Bergena, jednog od najljepših većih skandinavskih gradova: očuvane drvene kuće iz doba Hanse - luka Bryggen - utvrda Bergenhus - crkva sv. Marije - slikovita riblja tržnica koja će vam dočarati sve bogatstvo ribljih specijaliteta Skandinavije. Bergen je stoljećima bio središte trgovine s dalekim sjeverom i njegova povijesna jezgra je pod zaštitom UNESCa. Slobodno vrijeme u središtu Bergena. Putovanje se nastavlja prema obali Hardangerfjorda „ voćnjaka Norveške“. U Northeimsundu zaustaviti ćemo se ispred jednog od najljepših slapova Norveške. Vožnja uz obalu Hardangerfjorda uz mala pitoma naselja. Smještaj u hotel na području Hardangerfjorda. Noćenje.

 

17. dan HARDANGERFJORD – VISORAVAN HARDANGERVIDDA – OSLO - BROD

Doručak. Ako ste pomislili da ste na ovom putovanju vidjeli već sve prirodne ljepote Skandinavije, danas nas očekuje još jedan fantastičan krajolik visoravni Hardangervidda. Zaustavljanje kod vodopada Voringfoss u Eidfjordu koji se spušta 182 m u dubinu. Vožnja fascinantnom divljom visoravni Hardangervidda, jednim od najljepših predjela divljine u Norveškoj uz zaustavljanje na najljepšim panoramskim mjestima. Nastavak putovanja kroz dolinu Numedal do Osla. Razgled grada: nova zgrada Opere - gradska vijećnica - mornarička četvrt Akker Brygge - kraljevska palača – Parlament - glavna ulica Karla Johanna - utvrda Akershus - Vigeland park, remek djelo velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine. Slobodno vrijeme u gradskom središtu. Ukrcaj na brod u Oslu. Odlazak broda u večernjim satima prema Danskoj. Noćenje u kabinama na brodu.

 

18. dan BROD – FREDRIKSHAVN – AARHUS - LÜBECK

Doručak na brodu. Iskrcaj u danskoj luci Fredrikshavn na vrhu poluotoka Jyllanda. Vožnja pitomim danskim krajolicima preko Aalborga i fjorda do Aarhusa, drugog najvećeg danskog grada i nekad važnog vikinškog naselja. Gradsko središte blizu je luke, razgled grada: Katedrala Domkirke, jedna od najdužih skandinavskih crkvi - latinska četvrt s uskim ulicama i umjetničkim galerijama - gradska vijećnica - vikinški muzej. Nakon slobodnog vremena u slikovitoj pješačkoj zoni nastavljamo putovanje poluotokom Jyllandom do njemačke granice i Schleswig-Holsteina. Kod Rendsburga prelazimo most preko kanala koji spaja Sjeverno i Baltičko more. Dolazak u Lübeck, grad koji je bio na čelu trgovačke udruge Hanse i obogatio se trgujući sa Skandinavijom. Razgled gradske povijesne jezgre s brojnim kućama podignutim u stilu crvene ciglaste gotike: crkva sv. Marije - Hollstenska vrata, poznata s nekadašnje njemačke novčanice od 50 maraka - kuća obitelji Thomasa Manna poznata po romanu „Buddenbrokovi“ - glavni gradski trg s poznatom gradskom vijećnicom i slavnom kavanom Niederegger - kapetanske kuće. Tipični suvenir Lübecka je nadaleko poznati marcipan. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

 

19. dan LÜBECK - DRESDEN

Doručak. Vožnja prema području Brandenburga i Saske. Dolazak u Dresden. Razgled povijesne jezgre Dresdena „Firence na Elbi“, grada neprocjenjive umjetničke baštine iz zlatnog doba vladara Augusta Jakog i njegovih nasljednika: Semper Opera - katolička katedrala – dvorac - Zwinger s Galerijom starih majstora i muzejem porculana - Zid saskih vladara - Protestantska katedrala - Bruhlska terasa. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

20. dan DRESDEN – PRAG - ZAGREB

Doručak. Vožnja prema Češkoj. Kraće zaustavljanje u središtu Praga, šetnja do povijesne jezgre i slobodno vrijeme za kavu, kupovinu suvenira ili posjet češkoj pivnici. Povratak vožnjom kroz Češku i Austriju uz zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.  
    REZERVACIJA HOTELA, TRANSFERI


   

AGENCIJA SOLEN nudi sve vrste turističkih aranžmana i poslova uz direktnu prodaju. Aranžmane putničke agencije moguće je uplatiti putem ovlaštenih subagenata, u poslovnici ili putem žiro-računa. Primamo  kreditne kartice. Plaćanje je moguće karticama Diners, American Express i ZABA Maestro na 2-6 rata, te ostalim karticama jednokratno.


Poslovnica:
Strossmayerova 2, Rijeka, Croatia
Radno vrijeme : 09:00-17:00
email:  solen@solen.hr
tel + 385 51 371587, 371588, fax 372285
Licence: Registration No. 040140115
ID: HR-AB-51-040140115