Rezervacija

MAKEDONIJA 5 dana

CIJENA: 2990.00 Kuna
MAKEDONIJA 5 dana


DATUM POLASKA: Četvrtak, 04 Listopad 2018

4.10.– 8.10.2018. - stop booking

***Vrijednost više: uključene ulaznice!

PROGRAM PUTOVANJA
CIJENE PUTOVANJA
GALERIJA SLIKA

1.dan  ZAGREB – SKOPJE

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci  Franjo Tuđman u 12.00h. Polijetanje zrakoplova za Skopje na letu Croatia Airlinesa, OU 368 u 14.00h. Dolazak u 15.15h i obavljanje graničnih formalnosti. Susret s lokalnim vodičem i odlazak na panoramsku vožnju glavnim gradom Makedonije smještenom u dolini rijeke Vardar, uz pogled na: staru željezničku stanicu, danas Muzej grada Skopja; spomen-kuću Majke Tereze, otvorenoj povodom 100. obljetnice njezina rođenja; Trg Makedonija; kameni most iz 6. st.; Daut Paša Amam, staru tursku kupelj iz 15. st. u kojoj se smjestila Nacionalna galerija; staru tržnicu s malim uskim ulicama; crkvu sv. Spasa; gradsku tvrđavu. Nakon razgleda prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe. Večera. Noćenje.

2.dan  SKOPJE– JEZERO MATKA - KANJON RIJEKE TREPKE– NP MAVROVO –RIJEKA RADIKA- OHRID

Doručak.  Odjava iz hotela. Vožnja do najstarijeg umjetnog jezera u Makedoniji – jezera Matka koje je 1994. godine proglašeno Spomenikom kulture a nastalo je pregrađivanjem rijeke Treske u kanjonu Matka . Matka, uzani kanjon donjeg toka rijeke Treske, smješten 15 kilometara sjeverozapadno od Skoplja, jedna je od najpopularnijih avanturističkih destinacija na otvorenom u Makedoniji, u čijoj blizini se nalaze brojni živopisni srednjovjekovni manastiri, pećine, šume i zelene doline koje sve više privlače domaćih i stranih turista. Uživanje u prekrasnim prirodnim ljepotama te vožnja brodom do špilje. Vožnja do najvećeg makedonskog nacionalnog parka  Mavrovo koji se proteže na 72.204 hektara a u njemu živi 60 endemskih vrsta biljaka te 140 vrsta ptica. Iz Nacionalnog parka ne možete otići a da ne posjetite manastir svetog Jovana Bigorskog koje leži na padinama planine Bistre i obali rijeke Radike, a izgrađeno je prije 1000 godina. Drveni ikonostas s likom Ivana Krstitelja smatra se jednim od najvrednijih umjetničkih blaga manastira, a lokalno stanovništvo vjeruje da ima čudotvorne iscjeljiteljske moći. Jedan od kurioziteta  Mavrova srkva sv. Nikole koja je izgrađena 1857. godine zadnjih šezdesetak godina uglavnom potopljena vodom zbog izgradnje hidrosustava na jezeru. U rijetkim trenucima kada se povuče voda, može se primijetiti očuvana struktura crkve sa starim grobnicama. Vožnja do Ohrida. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

3. dan OHRID – SV. NAUM 

Doručak. Odlazak u razgled Ohrida, koji je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled:  crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih spomenika, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom - ohridskim biserima. Slijedi odlazak do Svetog Nauma, uz usputno zaustavljanje kod Muzeja na vodi u  Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica, pretvorenog u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Posjet Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru, smještenog na  stijeni u blizini izvora Crnog Drima. Obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu te povratak prema Ohridu. Prije povratka stajemo u Strugi  -  gradu poezije i mostova smještenog na obalama rijeke Crni Drim.  Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan  OHRID- ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE HERAKLEA – BITOLA - KRUŠEVO – SKOPJE

Doručak. Nedaleko Bitole nalazi se arheološko nalazište antičkog grada Heracleje, značajnog trgovačkog i vjerskog središta pokraj kojeg je prolazila jedna od najvažnijih rimskih prometnica Via Egnatia, a povezivala je Drač i Bizantium (Carigrad). Nalazište ima više slojeva, od starijeg željeznog doba, preko helenističkog i rimskog sloja do najmlađeg bizantskog. Amfiteatar iz doba cara Hadrijana (2.st.) te ranokršćanski i bizantski nedavno restaurirani podni mozaici najvrijedniji su ostaci ovog arheološkog lokaliteta. Nakon razgleda odlazak u Bitolu te šetnja gradom uz ovilazak :  Regionalni  muzej Bitole, kula sa satom, bazar, crkvu Sv. Dimitrija, džamije... Ulica „Širok Sokak“ je, prema riječima Bitoljanaca, najljepša ulica u Makedoniji. U vrijeme Osmanskog Carstva nazivali su je konzulskim gradom jer su mnoge europske zemlje ovdje imale svoje konzularne urede, a Ataturk je upravo u Bitoli pohađao vojnu akademiju. Vožnja do  Kruševa, po dolasku posjet  memorijalnom centru Toše Proeski  i njegovom  grobu  koji je preplavljen tisućama poruka koje redovito ostavljaju njegovi obožavatelji. Poslije toga uslijedio je obilazak grada Kruševo i njegovih znamenitosti. Vožnja do Skopja. Prijava u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan  SKOPJE - ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak razgledavanja: Daut Pašin Amam iz 15. st., crkva Sv. Spasa, tvrđava Kale, Stara skopska čaršija, džamija Mustafa Paše.. Nakon razgleda slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju ili ručak u jednoj od tipičnih roštiljarnica na skopskoj čaršiji.  Kraće slobodno vrijeme za osobne programe do polaska prema zračnoj luci Skopje. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa za Zagreb, OU 369 u 15.55h; s očekivanim dolaskom u 17.10h. Završetak programa.  
    REZERVACIJA HOTELA, TRANSFERI


   

AGENCIJA SOLEN nudi sve vrste turističkih aranžmana i poslova uz direktnu prodaju. Aranžmane putničke agencije moguće je uplatiti putem ovlaštenih subagenata, u poslovnici ili putem žiro-računa. Primamo  kreditne kartice. Plaćanje je moguće karticama Diners, American Express i ZABA Maestro na 2-6 rata, te ostalim karticama jednokratno.


Poslovnica:
Strossmayerova 2, Rijeka, Croatia
Radno vrijeme : 09:00-17:00
email:  solen@solen.hr
tel + 385 51 371587, 371588, fax 372285
Licence: Registration No. 040140115
ID: HR-AB-51-040140115